GEBELİK VE DOĞUM

GEBELİKTE 3. AY

Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.

Gebelikte 13. hafta

Baş popo mesafesi yaklaşık 6.7 cm olup, 23 gr. ağırlığındadır. İçinde bezelyelerin sıralandığı bir bezelye kılıfı kadar olmuştur. Parmak izleri oluşmaya başlamıştır. Emme kasları gelişmiştir. Eğer bebeğiniz kız ise şu anda yumurtalığında yaklaşık 2 milyon yumurta vardır. Doğduğu zaman bu sayı yaklaşık 1 milyona düşecek, giderek azalacak 17 yaşına geldiğinde 200.000 civarı olacaktır.

Erken gebelik döneminin, bulantı ve yorgunluk hissi gibi bulguları artık bittiğinden, kendinizi çok daha rahat hissedecek hatta karnınızdaki büyüme olmasa gebe olduğunuzu unutacaksınız.

Gebelikte 14. hafta

Baş popo mesafesi: 8 cm
Ağırlık: 40 gr.

Bebeğinizin vücudu kafasına göre hızla büyümektedir. Bu haftada vücudunu doğumdan sonra dökülecek olan ince lanugo adını verdiğimiz kıllar kaplamaya başlar. Kaşlar ve saçlar da oluşmaya başlamıştır. Beyinden gelen uyarılara yüz mimik kasları artık tepki vermekte ve yüzünde değişik ifadeler olabilmektedir. Ağzını açıp kapar, gözlerini kısarak bakar, kaşını çatar, yüzünü ekşitir. Parmak emebilir. Artık böbrekler idrar ürettiğinden amnios sıvısı içine çişini yapabilir. Bu doğuma kadar devam edecek bir durumdur.

11-14. haftalar arasında, kromozom bozukluğu taraması için ‘’2 li tarama testi’’ nin yapılması gerekmektedir. Genetik hastalık taramaları ve ileri tanı yöntemleri ile ilgili olarak doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Gebelikte 15. hafta

Baş popo mesafesi: 9.1 cm
Ağırlık: 70 gr.

Bebeğiniz bu dönemde ileride nefes alma olayına hazırlık olarak sık sık hıçkırabilir. Nefes borusu hava yerine sıvı ile dolu olduğundan bu hıçkırıklar sırasında bebekler ses çıkarmazlar. Bu dönemde, bacakları kollarına göre daha çok uzar ve tüm eklemleri hareketlidir. Genital organları artık ultrasonografide görülebilir hale gelmiştir.

Gebelikte 16. hafta

Baş popo mesafesi: 10 cm
Ağırlık: 100 gr

Bebeğiniz artık bir avakado kadardır.

Bebekler anne karnında da dışarıda olduğu gibi oyun oynamayı severler. Bu dönemde ilk oyuncağı olan göbek kordonunu keşfeder ve onu tutarak ve çekerek oyunlar oynarlar. Kafasını daha öncekine nazaran daha çok havaya kaldırabilir. Gözleri başın ön tarafına biraz daha yaklaşır. Dolaşım sistemi ile üriner sistem (idrar yolları) artık tamamen çalışır hale gelmiştir. Bebeğiniz onu dış ortamdan koruyan amniotik sıvı içindedir ve bu sıvıyı akciğerlerinden geçecek şekilde yutup, dışarı atmaktadır.

Bu dönemde ani hareketler sırasında karnınızın 2 yanında hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Bunun nedeni genellikle rahminizin her 2 yanında bulunan ligamanlarla birlikte pelvis duvarınızın esnemesidir. Ağrılarınız çok uzun sürer birkaç gün içinde şiddetlenir veya geçmez ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Related Articles

Bir yanıt yazın

Tıkla! Bizi hemen ARA